Két hete meséltem arról mi is ez a dizájn megoldás, múlt héten készítettünk a GIMP segítségével egy sablont, ma pedig e sablon felhasználásával háttérpapírt szerkesztünk.

Nyissuk meg az előző lecke alapján elkészített sunburst_sablon.xcf nevű fájlt. Ha a réteg nem rendelkezik átlátszósággal (alfa csatornával), akkor adjunk hozzá úgy, hogy a Rétegek párbeszédablakban kiválasztjuk a réteget, jobb egérgombbal előhívjuk a helyi menüt és az Alfa csatorna hozzáadása menüpontra kattintunk.

Válasszuk a menüből a következőt: Kijelölés/Szín szerint.

sunburstgimp7w

Kattintsunk a a kép ablakban egy fehér területre.

sunburstgimp8w

Válasszuk a menüből a következőt: Szerkesztés/Kivágás

sunburstgimp9w

Nyissunk meg két különböző színű, texturált háttérpapírt. A példában szereplő papír a haladó digitális scrapbook tanfolyam anyagában szerepel, de ha nincs sajátod bátran használd azokat, amelyeket nálam találsz. Például a retro készlet piros és a tavaszi szellő fehér papírja alkalmas erre és még egy hozzáillő elemmel bővítheted a készletet.

Szerkesztés/Megnyitás rétegként

sunburstgimp10w

Adjunk ezekhez is alfa csatornát.

sunburstgimp11w

A Rétegek párbeszédablakban a sablon rétegén állva, jobb egérgombbal hívjuk le a helyi menüt és válasszuk ki: Alfa csatorna kijelöléssé alakítása

sunburstgimp12w

Fordítsuk meg a kijelölést: Kijelölés/Invertálás

sunburstgimp13w

A felső színes háttérpapírt válasszuk ki a rétegek párbeszédablakban, majd a Szerkesztés/Kivágás menüponttal vágjuk a sablonra a papírt. (A sablon láthatóságát ki lehet kapcsolni)

Mentsük el xcf formátumban, hogy legyen egy később is használható sablonunk, majd exportáljuk jpg formátumba.

sunburstgimp15w

Készítsünk többfélét, rakjunk össze egy papírkészletet, használjuk fel scrapbook oldalakhoz.

w_sunburstpapir1