Szelektív színezéssel találkozhattunk már a fotó és filmművészetben. Ennek a lényege az, hogy egyetlen színes részletet őriznek meg a képen, a többi szürkeárnyalatos lesz. Ezáltal az az egy részlet hangsúlyossá, kiemeltté válik.

Scrapbook esetében is érdemes alkalmazni a fenti célból, de esztétikailag is sokat javíthat a képen, ha például túl sok a szín, ám mégsem szeretnénk teljesen fekete-fehér fotót.

A hétfői oldalamon láthattál már erre egy példát. Most leírom hogyan lehet megvalósítani.

Válassz egy képet és döntsd el melyik egyszínű részletet fogod megtartani. Ha nem akarsz túl sokat festegetni, akkor érdemes ilyen egyszerűvel próbálkozni. Nyisd meg a programon belül:

Készíts belőle rétegmásolatot, majd a felső réteget tedd fekete-fehérré például a Színek/Telítettlenné tevés menüponttal:

A felső réteghez adj fehér színű rétegmaszkot: Réteg/Rétegmaszk hozzáadása.

A Rétegek lapon (jobb oldalon) a rétegmaszk legyen kiválasztva. Az eszköztárból válassz egy kerek, lágy szélű ecsetet. Nagyítsd ki a festendő részletet, az ecsetet méretezd akkorára, hogy pontosan tudd festeni a kisebb részleteket is. Fekete színnel fess a rétegmaszkon azon a területen, amit színezni szeretnél. A rétegmaszkon látható fekete szín „kilyukasztja” a felső fekete fehér réteg adott részét. Ez azonban javítható, módosítható, ha megcseréled az elő- és háttérszínt és fehérrel visszafested.

Az így módosított képet jpg kiterjesztéssel exportáld. Használd scrapook oldalon tetszés szerint. Ajánlatos a választott színhez igazodni a kiegészítőkkel.

Színes napot kívánok! 🙂