Augusztusban volt egy napkeltés palettám, akkor ígértem, hogy lesz naplementés is. Ezzel megvártam az őszt (bár egyelőre csak a naptár szerint, továbbra is örülhetünk ezeknek az ajándék nyári heteknek). Azért, mert a naplementének meleg, őszi színei vannak. Ugye? 🙂

2016szeptember02

Napkeltekor is a vörös a domináns, de az a kékbe hajlik és tisztább, világosabb árnyalatok is megjelennek:

2016augusztus2_summersunrise

Mivel bagoly vagyok és nem pacsirta, naplementét számtalanszor láttam már, ám napkeltét csak ritkán volt módomban megfigyelni. (Viszont épp ezért nagyon nagy élmény volt számomra, mikor egy nap hajnalban kisétáltam a közeli határba és lencsevégre kaptam ezeket a színeket). Egymás mellé rakva a két fotót, kíváncsi lettem, vajon mi okozhatja a különbséget.

A nap fénye eredetileg fehér. A fehér fény pedig három színből áll: vörös, zöld és kék. (Képszerkesztő programoknál az RGB színmód modellezi ezt). Este és reggel a napsugaraknak vastagabb légrétegen kell áthatolni, mint például délben, ekkor a zöld és kék sugarak szóródnak, a vörös áthatol, így számunkra ez erőteljesebbé válik. A hajnali és esti fények közti különbséget pedig az adja, hogy esténként a levegő szennyezettsége nagyobb, így ez a szóródás és ezáltal az áthatoló vörös szín is határozottabb, hajnalban pedig tisztább a levegő, így a vörös mellett egy kis kék is jut a palettára. Még tudományosabb és részletesebb magyarázatot olvashatsz erről a Wikipédiában.

További színes napot kívánok Neked! 🙂