Egyik kedvenc oldalam a Colorlovers, amiről néhányszor írtam már. Segítségével színpalettákat készíthetünk, megoszthatjuk és le is tölthetjük ezeket. A letöltésről és Photoshop-ban való használatáról már van egy leckém, amelyet itt olvashatsz.

Az általam készített összeállításokat, palettákat és mintákat itt találod.

A GIMP-nek is van ilyen funkciója, ugyanolyan könnyen kezelhető, akárcsak a Photoshop esetében. A GIMP színpaletta fájl kiterjesztése gpl. Tehát az alábbi menüből ezt választjuk ki és mentjük el a GIMP Palettes nevű mappájába:

Ezután indítsuk el a programot.

  1. A Rétegek/Csatornák…stb párbeszédablak legyen nyitva, ha ez nem így lenne, akkor a legutóbb bezárt dokkablakokra kattintsunk az Ablakok menün belül. Alapértelmezésben a rétegek, csatornák, visszavonások van a felső részben és az ecsetek, minták, színátmenetek az alsó felében. A színtárhoz külön lapot kell megnyitni. Ehhez kattintsunk a kis háromszögre, a dokkon belül és a legördülő menüből válasszuk a lap hozzáadása, majd a paletták menüpontot.
  2. Amikor ez kész, egy új lap fog megjelenni a párbeszédablakban. A paletták közül válasszuk ki azt amit használni szeretnénk.
  3. Majd kattintsunk az előtér beállítása ikonra az Eszköztárban. A színskála fölött található öt kis ikon közül az utolsóra kattintva varázsolhatjuk elő a kiválasztott színpalettát. A színt amit erről használni szeretnénk, állítsuk be előtérszínnek (kattintással). Ugyanezt megtehetjük a háttérszínnel is.

A leckében a vitality színpalettát használtam, amely az azonos nevű készletem inspirációja alapján készült.