kincs

A mai lecke egy nagyon egyszerű, ám látványos effekt bemutatásáról szól. Feliratot készítünk, amely úgy fog kinézni, mintha egy csillogó, finom felületű csiszolópapírból vágtuk volna ki, a színe pedig a fotóval harmonizál.  Ha teljesen kezdő vagy – tehát sosem használtad a GIMP-et – akkor ajánlom figyelmedbe az ingyenes Képeslap szerkesztő online tanfolyam elvégzését alapozónak. A szöveg eszköz használatát, amiről a képeslapszerkesztés során még nincs szó, a Fotók vízjelezése GIMP-pel c. leckével célszerű kipróbálni.

Egy szépséges fotót választottam a gyakorlathoz, itt töltsd le a Pixabay-ről 1536×1920 pixeles méretben.  Nagyméretű letöltéshez először regisztrálni kell az oldalon. Később persze nyugodtan kipróbálhatod saját fotóddal is, de ha ugyanezt a hatást szeretnéd, most először ezzel próbálkozz!

A folyamat gyorsítása érdekében egy template-et is készítettem Neked, speciálisan GIMP-hez xcf formátumban ezt a sablont itt töltsd le!

Ezt a betűtípust használd: Verve

Nyisd meg a sablont. Fájl/Megnyitás.

Mentsd el más néven, nehogy véletlenül az eredetit módosítsd. Fájl/Mentés másként.

A fotó helyére illeszd be a fényképet: Válaszd ki a sablon foto nevű rétegét a Rétegek párbeszédablakban, majd nyisd meg a Fájl/Megnyitás rétegként menüponttal. Az áthelyezési eszközzel illeszd a megfelelő helyre. Ha szükséges, átméretezheted az átméretezési eszközzel.

01

Vegyél mintát a fotóból! A Rétegek párbeszédablakban legyen kiválasztva a  fotó rétege. A téglalap kijelölő eszközzel húzz egy keretet a kislány kötött sapkája fölött. Válaszd a következő menüpontot: Szerkesztés/Másolás, majd pedig a következőt: Szerkesztés/Beillesztés másként/Új Minta (vagy New Pattern, ha a legújabb GIMP verzióban még nincs minden lefordítva). A megjelenő ablakban adj neki egy nevet: pld. kotottminta. Ezt a mintát fogjuk később a textúrázáshoz használni. A Kijelölés/Semmit menüponttal szüntesd  meg a kijelölést.

02b

Az eszköztárból válaszd ki a szöveg eszközt. Az eszköztár ablak alsó felében a következőket állítsd be: Betűtípus – Verve, méret: 150 pt. (A mértékegység eredetileg pixelben van, ne felejtsd el átváltani!). Kattints a képre valahol a fotó alatt és írd be: beauty (csupa kisbetűvel).

03

A téglalap eszközzel kerítsd körbe ezt a szöveget úgy, hogy a Rétegek párbeszédablakban a szövegréteg legyen kiválasztva.

4

Válaszd a Szerkesztés/Másolás, majd a Szerkesztés/Beillesztés másként/Új kép menüpontot. Ezen az új képen készül az effekt. A Szűrők/Alfát logóvá/Morzsolás (chip away) menüpontot válaszd!

5

A megjelenő ablakban állítsd be a következőket. Vedd ki az összes pipát, kivéve Drop Shadow, ami marad kipipálva. Chip amount: 150, Blur amount: 3,0 (alapbeállítás) legyen. A minták közül válaszd ki az új, saját mintádat. Kattints az OK gombra és máris indul a varázslat.

6

Ha kész, válaszd a Szerkesztés/Látható másolása menüpontot.

7

Kattints át felül a sablonmásolat képére, majd ott a Szerkesztés/Beillesztés másként/Új réteg menüpontra.

8

Az eredeti szövegréteget tedd láthatatlanná a Rétegek párbeszédablakban a szem ikon kikapcsolásával. Válaszd az új réteget (vágólap néven látod). Az áthelyezési eszközt válaszd ki az eszköztárból (Az eszköztár alsó felében célszerű az aktív réteg áthelyezése felirat mellé tenni a pipát, mert a sok átlátszóságot tartalmazó elemek megragadása így egyszerűbb)

9

Mentsd el a képet. Fájl/Mentés (ez xcf formátumba menti el azon a néven, amit adtál neki), majd exportáld jpg formátumba is. Fájl/Exportálás. A megjelenő ablakban írj be egy elnevezést úgy hogy a jpg kiterjesztést is hozzáteszed: pld kep.jpg

10

Sok sikert kívánok hozzá! Ha tetszik próbáld ki más fotókkal is!

csillamfelirat