Sajnos nagyon gyorsan elrepült az idő és egy szempillantás alatt már itthon találtuk magunkat.

Amíg friss az élmény, érdemes belekezdeni az album tervezésébe. Mivel még a nyaralás előtt kész tervem volt, így már “csak” meg kellett valósítani azt.

(Az előző részt itt olvashatod!)

Terv

A terv a következő volt az album tartalmára és formájára vonatkozóan:

 • A5 fehér mappa (fekete volt otthon, de találtam egy videót, arról hogyan festhetem fehérre, ami még tovább díszíthető – ehhez rendeltem is anyagokat)
 • A5 átlátszó genotherm tasakok (ez is volt itthon)
 • Digitálisan tervezett képeslap-stílusban elrendezett oldalak A5 méretben előhívatva
 • Hagyományos oldalak (már meglévő, réges-régi scrapbook alapanyagokból)
 • Hibrid oldalak (saját tervezésű, helyszíni fotókból készült háttér fehér kartonra nyomtatva, + méretezett fotó előhívatva +washi tape, díszgomb stb.
 • Mixed média oldalak (ehhez kell fotó, akvarellpapír, vízfesték, hagyományos scrapbook alapanyagok)
 • Minimál stílusú leírások (ez olyan mint egy könyvoldal: tehát van egy fejezetcím nagybetűvel, és van egy történetmesélő leírás) – amit itthon nyomtatok dipa papírra
 • Belépőjegyek
 • Brossúrák, szórólapok, térképek
 • Préselt falevelek
 • Art journal (rajz, akvarellfestmény + szép kézírás)

Az oldalak szerkesztése

Először átnéztem a több mint 400 fotót, amit készítettem, ezekből kidobáltam a rosszakat, majd a maradékból kiválasztottam azokat, amelyekről úgy gondoltam, hogy jók lesznek történetmeséléshez. Válogattam a többiek fotóiból is. Ügyeltem arra, hogy legyen köztük több kép rólunk (beleértve magamat) a szép tájképek és tárgyfotók mellett. Ezeket a képeket külön mappába másoltam.

15×21 cm méretben vállalják a szolgáltatók a fotó előhívást, ezért ilyen arányú kompozíciókat terveztem. Egy oldalra több kép került (de nem túl sok), az egyes képeket pedig néhány mm-es fehér sáv választja el egymással. Néhány képre felirat is került.

Ezután összeállítottam a hibrid oldalakat, melyekhez a hátteret A5 méretben itthon nyomtattam. Megszerkesztettem a “könyv-oldalakat” azaz leírásokat, továbbá a hagyományos és hibrid oldalakhoz a méretezett fotókat.

Abból, hogyan készül egy ilyen digitális oldal, kaphatsz egy kis ízelítőt ebben a blogbejegyzésben.  Ugyanitt egy lépésről-lépésre vezető, útmutató képernyővideót is találsz. Gyakorlottabbaknak ajánlom kipróbálásra, ha pedig még csak most kezded a digitális scrapbookkal való ismerkedést, akkor iratkozz fel hírlevélre és jelentkezz az ingyenes alapozó tanfolyamomra, mely egy zárt tagsági oldalon zajlik. (Épp most kezdjük a képszerkesztést)

Kezdődhet a kivitelezés

1-2 nap alatt megérkeztek a fotók. (A Fotomarket-től szoktam online rendelni)

Kinyomtattam a szöveges részeket, háttereket, előkészítettem a hagyományos scrapbook alapanyagokat és az összegyűjtött úti emlékeket, belepakoltam egy kosárba és kiköltöztem a kertbe. 🙂

Innentől egyszerűbbnek tűnt, ám voltak apróságok, amikre nem gondoltam.

Újratervezés

Először is kiderült, hogy a narancsos felületű tasakokban egyáltalán nem mutatnak jól a fotók. A mappa átalakításához szükséges anyagok sem érkeztek meg. Ezért inkább vettem fehér gyűrűs mappát és víztiszta genotermeket. Ezekbe az új tasakokba viszont nem fértek bele a fotók, így kénytelen voltam levágni a szélükből néhány millimétert. (Még jó hogy a szélekre nem tettem fehér keretet, mint ahogy eredetileg szerettem volna).

Alkotás

A fenti apró korrekciót követően ezt az új mappát kezdtem aztán megtölteni kronológiai sorrendben. Ezeket a képeslap-oldalakat a megérkezésünk napján készített fotókból állítottam össze.

Az élménybeszámolós leírások a bal oldalon foglalnak helyet. Ez tagolja napokra az albumot:

A képeslap oldalak mellé hibrid oldalak is kerültek. A jobb oldalon a hátteret én terveztem meg, fehér műszaki rajzlapra nyomtattam. Erre került az előhivatott fotó, egy washi tape és egy aprócska dekorgomb:

A belépőjegyekből kollázst készítettem és kézzel írtam néhány gondolatot melléjük. Ezt mind a városnézős napon szereztük be:

A belépőjegyek mellett a Krka nemzeti parkból hozott néhány oldalas brossúra is belefért egy tasakba. Washi tape jó a rögzítésre, de nem sérti meg a fényes papírt, szóval később le is szedhetem, ha nem tetszik így:

Nem maradhat ki a hajókirándulás brossúrája sem (a térkép pedig kihagyhatatlan egy utazás albumból):

A végére több összefoglaló oldal került. Szerintem nagyon fontos megőrizni ezeket az apró pillanatokat, ha rájuk nézek érzem újra az ízeket, illatokat, textúrákat. A kagylókból haza is hoztunk párat.

Az egész albumot nyár végén, csodaszép időben készítettem, kint a szabadban, a kertünk végében, így nem csak az emlékekkel való alkotás miatt járt át újra a nyaralás és szabadság-érzés.

Imádom a vízfestéket, ezért készítettem egy mixed-media scrapbook oldalt is. Akvarellfestékkel próbáltam a fotó színeit kikeverni: nyomdáztam, fröcsköltem, folyattam az akvarellpapíron.

Az art-journal, útinaplózós akvarell-alkotások lenyűgöznek. Bár nekem még nem megy olyan jól, meg el is hagytuk már rég a nyaralóhelyünket, itthon muszáj volt kipróbálnom.

Nemcsak a helyszínen jó utazást festeni. Utólag, fotóról is kellemes élmény főleg a szabadban. Itt és most épp olyan nyári meleg van mint ott és akkor. Csak kabócák helyett tücskök adják a háttérzenét.

És végül az utolsó simítások, amikor a préselt levelek is elfoglalják méltó helyüket. A papírcsíkokon a legemlékezetesebb és legjobb pillanatokat, érzéseket igyekszem megőrizni.

Ezzel a bejegyzés végére érkeztünk, köszönöm hogy elolvastad! 🙂

Színes napot kívánok!

Kata