Most nem egy farsanggal kapcsolatos poszt következik, hanem egy újabb Gimp lecke. 🙂

Két hasznos eszközzel ismerkedhetsz meg, amelyeket képszerkesztéshez és digitális scrapbookhoz is hasznosíthatsz.

Az első a varázspálca, amely egybefüggő területek egy kattintással való kijelölését teszi lehetővé. Azokon a képrészleteken használható, amelyek közel azonos színűek viszont kellőképpen nagy a kontraszt a képnek azon részeivel szemben, amelyeket nem szeretnénk kijelölni.

Például az alábbi képen az ég színe egyformának tűnik. Valójában azért nem pontosan ugyanolyan, sőt némiképp a messzeségben lévő hegység is bele fog zavarni, de ezt egy másik eszközzel fogjuk megoldani. Ennek gyorsmaszk a neve és a kijelölések finomítására szolgál.

Szép tiszta az ég, de a tűző nap hosszú távon ártalmas lehet, ezért arra gondoltam, nem ártana néhány bárányfelhő. Pld ilyen:

A képeket a Pixabay-ről töltsd le itt és itt! (Én az 1920 pixel szélességű változatokat használtam.) Majd indítsd el a programot!

Varázspálca és gyorsmaszk alkalmazása

Nyisd meg a field nevű képet: Fáj/Megnyitás
Új rétegként nyisd meg a másik fotót: Fájl/Megnyitás rétegként

Válaszd ki a varázspálca eszközt.

Az eszközbeállítások a következők legyenek:

  • Mód:Hozzáadás kijelöléshez (második ikon)
  • Élsimítás
  • Küszöb:kb 40.

Kattints a képen az ég területén, míg megjelenik a kijelölést jelző mozgó szaggatott vonal. Ha nem jelölte ki a teljes ég felületét akkor a kijelöletlen részeken is kattints. A kijelölések az előző beállításoknak köszönhetően összeadódnak.

A képen nem csak az ég van kijelölve, hanem a hasonló színű távoli hegység egy része is, ezért szükség van a kijelölés pontosítására. Erre szolgál a gyorsmaszk, melyet úgy tudsz előhívni, hogy a kép ablak bal alsó sarkán található kis négyzetre kattintasz. Ekkor a négyzet körül piros körvonal jelenik meg a képen pedig azt láthatod, hogy a kijelöletlen területek vöröses tónusúvá változtak. Ez a gyorsmaszk.

Az ecset eszközzel fehér és fekete előtérszínnel tudsz alakítani ezen a gyorsmaszkon. A nagyító eszközzel nagyíts rá a módosítandó területre. Válaszd ki az ecset eszközt, állítsd be az előtérszínt feketére és ezzel a színnel fesd meg a hegyvonulatnak azt a részét, amin nincs piros színű fedés. Ha viszont az ég kékjén lenne piros szín, akkor azt fehér előtérszínnel tudod eltüntetni. (Így tudod javítani, ha nem sikerült pontosan a festés)

Kattints újra a bal alsó sarokban található gyorsmaszk ikonra. A vörös maszk ekkor visszaváltozik kijelöléssé. Adj átlátszóságot a felső réteghez. Rétegek lapon jobb egérgombbal kattints, majd válaszd a helyi menüből az Alfa csatorna hozzáadása menüpontot.

Nyomd meg a Delete billentyűt. (Vagy a Szerkesztés/Kivágás menüpontot válaszd). A kijelölt területet ezzel levágtad a képről és láthatóvá válik az alatta lévő felhős égboltot ábrázoló kép.
Az áthelyezési eszközzel érdemes lehet egy kicsit feljebb mozdítani úgy hogy a két kép horizontja, a föld és ég találkozásának vonala, nagyjából ugyanabban a magasságban legyen. (Beállítás az aktív réteg áthelyezése, Rétegek lapon válaszd az alsó réteget)

Mentsd el a képet jpg formátumban: Fájl/Exportálás másként
Ha szeretnéd réteges formában is megtartani a későbbi módosítások érdekében, akkor xcf formátumban is: Fájl/Mentés

Nézd meg az alábbi videót és próbáld ki Te is!