Tavaly elmaradt nálunk ez a szuper karácsonyváró program, Timi megígértette velem, hogy idén feltétlenül bepótoljuk.

A mézeskalács készítést imádják a gyerekek. Egyáltalán nem bonyolult és nem is időigényes. Nyugodtan lehet nyúzni és gyurmázni vele, semmi baja nem esik a tésztának. Gyerekekkel való közös konyhai ténykedés ideális tárgya a mézeskalács sütés.

Idén egy új receptet próbáltunk ki:

Hozzávalók:

  • 1,5 deciliter méz
  • 150 gramm cukor (részben vagy egészben barna cukor is lehet)
  • 50 gramm margarin
  • 4 tojás
  • 500 gramm lisz (még jobb a graham lisztet használunk, nekem sajnos épp nem volt otthon most)
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál citromhéj
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csomag sütőpor

Felmelegítettem a mézet, hozzáadtam a margarint, majd a cukrot és addig kevertem, amíg a cukor teljesen felolvadt benne. Mikor kihűlt (langyosra) beletettem a 4 darab tojást.
Egy tálban összekevertem a lisztet, sütőport, fűszereket, ráöntöttem a mézet és összekevertem. Olyan nokedli állaga kell hogy legyen. Egy napra a hűtőbe tettem.

Másnap este, mikor vége volt az óvodának, elővettem a deszkát és sodrófát és kezdődhetett az igazi móka. A tálban az előző napi nokedli sűrű, gyúrható tömbbé változott. A gyerekek pedig átvették a feladatot.

Bence illatos gombócot gyúrt belőle:

Timivel együtt kinyújtották és kiszaggatták, én pedig megsütöttem.

Íme a végeredmény:

A mézeskalács szépségversenyen ugyan nem indulhat, de olyan finom lett, hogy hétvégén kezdhetjük elölről.