Tavaly elmaradt nálunk ez a szuper karácsonyváró program, Timi megígértette velem, hogy idén feltétlenül bepótoljuk.
A mézeskalács készítést imádják a gyerekek. Egyáltalán nem bonyolult és nem is időigényes. Nyugodtan lehet nyúzni és gyurmázni vele, semmi baja nem esik a tésztának. Gyerekekkel való közös konyhai ténykedés ideális tárgya a mézeskalács sütés.
Idén egy új receptet próbáltunk ki:
Hozzávalók:
- 1,5 deciliter méz
- 150 gramm cukor (részben vagy egészben barna cukor is lehet)
- 50 gramm margarin
- 4 tojás
- 500 gramm lisz (még jobb a graham lisztet használunk, nekem sajnos épp nem volt otthon most)
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál citromhéj
- 1 csipetnyi só
- 1 csomag sütőpor
Felmelegítettem a mézet, hozzáadtam a margarint, majd a cukrot és addig kevertem, amíg a cukor teljesen felolvadt benne. Mikor kihűlt (langyosra) beletettem a 4 darab tojást.
Egy tálban összekevertem a lisztet, sütőport, fűszereket, ráöntöttem a mézet és összekevertem. Olyan nokedli állaga kell hogy legyen. Egy napra a hűtőbe tettem.
Másnap este, mikor vége volt az óvodának, elővettem a deszkát és sodrófát és kezdődhetett az igazi móka. A tálban az előző napi nokedli sűrű, gyúrható tömbbé változott. A gyerekek pedig átvették a feladatot.
Bence illatos gombócot gyúrt belőle:
Timivel együtt kinyújtották és kiszaggatták, én pedig megsütöttem.
Íme a végeredmény:
A mézeskalács szépségversenyen ugyan nem indulhat, de olyan finom lett, hogy hétvégén kezdhetjük elölről.
Kata, mindig úgy vadászom le azt a mütyür feliratot, hogy hol tudok üzit hagyni 😛 (Csinálhatnád nagyobbra is.)
Na, ha nektek ez ilyen jól sikerült, akkor én is nekiruccanok ennek a fajtának 🙂 Szuper képek! A gyerekek igazán aranyosak 🙂
Igen, aggódom, hogy emiatt nem fogok hozzászólást kapni, engem is zavar csak egyelőre nem találtam még meg a módját. 🙂 Biztos hogy sikerülni fog, nem lehet elrontani 🙂
Jól néz ki! Nem vagyok valami gyakorlott. Meddig kell sütni? Kb.
Közben eszembe jutott Anyukám válasza ilyen esetekre. Addig, amíg meg nem sül. :))))
Igen, én is addig szoktam. Néha bekukkantok a sütőbe és még mielőtt megégne, kiszedem. Nem kell neki sok idő, kb 10 perc 🙂
Köszi. Ha elkészültem, majd mutatom én is a végeredményt.
Kata, most gyúrtam be a tésztát. Hasonló az én receptem is csak 70 dkg liszttel. Holnap jönnek a barátnőim velük sütünk majd és persze a gyerekekkel. 🙂