Bence idén elballagott az oviból. Olyan gyorsan elrepült ez a 4 év…

Én készítettem az óvónénik ajándékát, ami – blogom régi olvasói számára nem lesz meglepetés – egyedi tervezésű fotókönyv volt.

Ez már a negyedik ilyen típusú könyvem, hasonló koncepcióval ám a végeredmény mindig teljesen más lesz. Nemcsak azért egyedi mert mások a fényképek, hanem mert minden más, a stílus, a felhasznált kiegészítők, és talán mert mások az érzések amiket beleadok.

Igen, kívülállóknak talán meglepő, de ezekbe a könyvekbe sok szeretetet is beletöltök, még akkor is ha nem ismerősnek készül. Ugyanezt jelenséget úgy láttam, más albumkészítők is megtapasztalják. Amíg készül egy album, egyre inkább részévé válsz azok életének, személyiségének, akikről szól akkor is, ha előtte nem ismerted azt, akinek az ajándék szól és aki adja. Megtisztelő és megható is egyben. Hát még ilyen esetben, mikor azokról mesél, akik legdrágább kincsed (a gyermeked) első tanítói voltak és mindent megtettek azért, hogy ő Nélküled is jól tudja érezni magát és megtalálja a helyét egy családnál jóval nagyobb közösségben.

Ahhoz hogy ezt megvalósíthassam az összes szülő és gyerek aktív részvétele szükséges volt, amelynek összehangolása bizony nem ment volna az internet nélkül.

Igaz, ez a téma jövőre lesz újra aktuális, ám ha valami hasonló ajándékot tervezel adni, nem árt időben felkészülni rá. Most segítségképpen leírom hogyan történt mindez a szerezéstől a kivitelezésig. Már februárban elkezdtük a júniusi meglepetés előkészítését.

 1. Kommunikációs központ megteremtése, azaz egy Google csoport létrehozása. Bár én a facebookot jobban szeretem és tapasztalataim szerint sokkal interaktívabb a kommunikáció, mégis emellett döntöttünk, mert emailcíme mindenkinek van ma már, ha másutt nem legalább a munkahelyén.
 2. Ötletek gyűjtése, közvéleménykutatás. A Google dokumentumok  alkalmazással egy táblázatot hoztam létre, ahol újra megadtuk az adatokat (név, gyerekek neve, emailcím, ötlet, stb oszlopokkal). Magam is meglepődtem, de MINDENKI kitöltötte, ami 29 gyereknél azért igen nagy eredmény. A fotókönyvet választottuk.
 3. Az ovis fotókönyvhöz szükséges alapanyagok begyűjtése. Mind a 29 gyerekről egy-egy különálló személyes oldal készül, amelynek három fő része van: 2 db fotó (egy kiscsoportos és egy nagy), rajz vagy egyéb alkotás (volt aki ragasztott, festett valamit vagy éppen legóból épített és ennek a fotóját küldte) és szöveg (óvodával kapcsolatos témák, vicces történetek, mit szeretnek az oviban, az óvónénikben, versek vagy idézetek). Így ezt az ajándékot nem csak én készítettem, hanem mindenki részt vett benne. Aki tudta, emailben küldte, legtöbben pedig borítékban.
 4. Előkészítés. A rajzokat, fotókat digitalizáltam, azaz egy A4-es lapszkennerrel lefotóztam. Mappát nyitottam, külön mappákba rendszereztem mindent, név szerint.
 5. Inspiráció. Jellemző rám, hogy általában lassan és alapos felkészülés után kezdek bele minden újba, de mióta tudom, hogy a profi tervezők is mások alkotásaiból inspirálódnak, moodboard-okat készítenek, azóta lelkifurdalás nélkül egyik kedvenc tevékenységem az ötletek gyűjtése, rendszerezése. Ezt nemcsak munkamegbízások esetén, hanem ilyenkor sem hagyom ki, ha szeretteim vagy épp a magam számára készítek valamit. Készlet előnézetiket, scrapbook oldalelrendezéseket, grafikákat, színpalettákat gyűjtögettem. Ez egyáltalán nem jelent másolást, mert a végén semelyikre sem fog hasonlítani.
 6. Kellékek válogatása. Mivel ez ajándék volt,  és nem megrendelésre készült, így nemcsak a saját, hanem más, általam nagyon kedvelt dizájnerek PU (azaz csakis személyes használatra engedélyezett) készleteit is használhattam, amitől még örömtelibb lett a feladat. Anna Aspnes, Vinnie Pearce, Cristine Smith, Dido, Janka. Ők is részei lettek ennek az ajándéknak. Háttérnek semleges natúrt választottam, amit magam terveztem, akárcsak a csoport nevére utaló mintázatot, amit a méhecskés készletben régebben már megosztottam itt.
 7. Személyes oldalak elkészítése képszerkesztő programmal. Amikor az első oldalt összeraktam, kitaláltam az elrendezési stílust, árnyékokat, képek kiemelésének módját és egyebeket, a szöveg és a címfelirat betűtípusát, méretezését, összeszedtem a kiegészítőket. Az oldalakon a képek, rajzok és fotók lényegesek igazán, a többi csak kiemelni hivatott ezt, így főleg pacákat, nyomatszerű elemek után kutattam, amelyek a hátteret teszik változatosabbá, de minimális mértékben kerültek rá 3D hatású díszek is, pld apró virágok, gombok, papírcsipke, attól függően, hogy kisfiú vagy kislány szerepel az oldalon. És persze mindezt úgy, hogy egységet alkosson.
 8. Közös oldalak elkészítése. 29 személyes oldal készült, ám mivel egy fotókönyv 26 oldalas, amit nyolc oldalnként lehet bővíteni (legalábbis a CEWE esetében), így még kellett 5 közös oldal a 34-hez. Az óvónénik sokat fotóztak és volt anyuka is, aki nagyon jó képeket készített év közben, így volt miből válogatnom.  A közös oldalakhoz Anna Aspnes template-et használtam. Ezt:
 9. Borító tervezése. Ehhez a CEWE blogon letölthető sablon adott támpontot.
 10. Fotókönyv szerkesztése.. Az elkészült oldalakat a CEWE fotókönyv programjával berendeztem, majd elküldtem.
 11. És néhány napon belül csomagot kaptam.

A következő bejegyzésben megmutatom mi volt benne 🙂