A szerdai bejegyzésben felsorolt 21 érv közt szerepelt az is, hogy a képszerkesztő program használata a hagyományos, papír alapú scrapbook oldalak összeállításakor milyen előnyös lehet.

Nézzünk néhány példát, mire lehet használni digitális tudásunkat a kézi scrapbookozáshoz!

Tervezd meg digitálisan, így azonnal látni fogod, hogy mi az ami jól mutat, milyen kiegészítőt kell használnod, hogyan rendezd el az elemeket. Tervezd meg a fotók pozícióját, méretét. Készíthetsz kivágható sablonokat, amelyeket felhasználhatsz papírjaid vágásánál. Ilyen sablonokat készítettem én is egy megadott vázlat alapján ehhez az oldalamhoz. (További részletek itt)

Fényképeidet korrigáld, állítsd be a helyes kontrasztot, színegyensúlyt, retusáld a portrékat. A jó kompozíció érdekében vágd meg a képeket. Használhatsz különleges effekteket, szűrőket, színezést. Készíts drámai fekete-fehér vagy ódon hangulatú szépia képeket. Ezáltal, ha nem is érzed magad jó fotósnak, nagyon sokat lendíthetsz  a a végeredményen. Mert egy jó scrapbook oldalhoz  – legyen az hagyományos vagy digitális – jó fotóra van szükség.

Fotóidat méretezd át a terveknek megfelelően. Ez főleg sokfotós oldalak esetén lesz nagyon praktikus. Az átméretezett fotókat egy szabvány méretű alapon helyezd el. Pld. 10×15 cm méretben tudod előhívatni a fotódat, akkor azon elhelyezhetsz kettő 10*7,5 cm-es fotót teljesen gazdaságosan, de ha két 9*6 cm-es fényképet szeretnél az oldalra azt is megteheted. Mielőtt a fotóméreteket kitalálod, nézd meg fotókidolgozó cég által ajánlott paramétereket (milyen méretek, matt vagy fényes fotók). Ha van jó nyomtatód, önállóan is megoldhatod a nyomtatást, de számolni kell azzal, hogy a házilag nyomtatott fotó nem lesz annyira időtálló.

Készíts címfeliratot digitálisan, nyomtasd ki külön papírra. A címfelirat betűi legyenek vastagok, egyenes vonalúak, hogy könnyebb legyen kivágni. A címet nyomtathatod már közvetlenül a háttérpapírra. Normál méretű nyomtató esetén ehhez egyszínű scrapbook papírból, amely legtöbbször 30*30 cm-es le kell vágnod egy A4-es méretet. Tervezd meg az oldalad elrendezését, legfőképp azt, hogy hová kerül majd a cím. Számolhatsz 21*21 cm-es vagy A4-es oldallal és nyomtasd ki.

Ugyanezzel a módszerrel idézeteket, kommentárt, bélyegzőket is elhelyezhetsz az oldalon.

Nyomtathatsz kiegészítőket, digitális készletek komment címkéit, rajzolt elemeket, virágokat, wordartokat. Megfelelő papírra nyomtatva és kivágva ezeket is felhasználhatod, olyan méretben és színben, ami illik az összeállításhoz.

Fotóidat elláthatod különleges keretekkel. Lehet az díszes, egyszerű, készíthetsz koptatott széleket.

Rakhatsz a fényképekre fehér feliratot. Ehhez amúgy különleges tollra lenne szükséged, de a digitális technika helyettesítheti ezt az eszközt.

Ezt az oldalt Ksharonk digitális oldala alapján terveztem meg képszerkesztő programban. A fotót vágtam, élesítettem, és egy szűrővel átalakítottam (Pioneer Woman Action Set 1 Old West ). Méreteztem és kinyomtattam fotópapírra fehér kerettel együtt.
Yabo kartonból levágtam egy A4-es méretű darabot. A digitálisan megtervezett 21*21 cm-es oldalt áthelyeztem egy A4-es alapra. Ennek alapján megírtam az idézetet és elhelyeztem a képen. A címfeliratot külön szándékoztam ráragasztani, betűnként kivágva ezért ezt a 21*21 cm-es oldal határain kívül helyeztem el az A4-es alapon. Nyomtatás előtt eltüntettem azokat a rétegeket, amelyekre nincs szükség, csak a címfelirat, az idézet, illetve az oldal határvonalai maradtak, ezeket nyomtattam az A4-es lapra.
És ezzel vége a digitális résznek, már csak egy kis ragasztgatás, festés,  firkálás maradt a végére.

Ha  rutinosan használsz bármilyen képszerkesztő programot, egyáltalán nem nehéz egy ilyen egyszerűbb oldal összerakása, digitális ismereteid és tapasztalataid révén már eleve előnnyel indulsz. Ha inkább a hagyományos scrapbookban vagy jártas, de a fent felsorolt lehetőségek felkeltették a figyelmed, és szeretnéd tudásodat bővíteni  képszerkesztési ismeretekkel: hamarosan indul a kezdő online digitális scrapbook tanfolyam második csoportja.  További részletekért kattints ide!