Néhány nagyon kézenfekvő, bizonyára sokatok által alkalmazott trükköt fogok megosztani összegyűjtve most ebben a bejegyzésben arról, hogyan készíthetünk oldalakat gyorsabban és egyszerűbben. Nekem – úgy sejtem nem csak nekem – a legtöbb időbe mindig az elrendezés telik. Hogyan lehet az elrendezés idejét csökkenteni?

A leggyorsabb megoldás a quickpage-ek használata. Mint a neve is mutatja: gyorslap. Ilyenkor csak a fényképet kell kiválasztanod, a készlettel, elrendezéssel, csiszolással nincs semmi dolgod, sőt legtöbb esetben a szövegezéssel sem. 5 perc és kész egy oldal. Lehet kapni gyorslap készleteket, amivel egy egész albumot összeállíthatsz néhány órán belül. Ha például karácsonyra/születésnapra fotókönyvet szeretnél ajándékozni, de holnap legkésőbb le kell adnod a rendelést, hogy elkészüljön a könyv, nagyon jó megoldás lehet. Én is készítek gyorslapokat, majdnem minden készletem mellett találsz egy ingyenesen letölthető mintát. Törekszem arra, hogy a gyorslapjaim kis mértékben ugyan de rugalmasan alakíthatóak legyenek, például nem teszek rájuk kész szöveget, viszont hagyok üres tereket arra, hogy tetszés szerint kiegészíthetők legyenek címmel, kommentárral, néhány díszítő elemmel.

Próbáld ki például ezt! A képre kattintva letöltheted:

A következő – szintén nem meglepő – lehetőség az egyszerűsítésre: a template-ek használata. A template több rétegből áll, s ezek a rétegek alakíthatóak, mozgathatók, törölhetők. A template-nél ki kell választanod a fotót, készletet, szöveget írhatsz, viszont nincs gondod az elrendezéssel és a csiszolást is elhagyhatod. Picit több időbe telik, mint a gyorslap, de annál több kreativitásra ad lehetőséget. Idén szeretnék egy template csomag sorozatot tervezni kimondottan „történetmesélős oldalakhoz”, ennek első két darabja már elkészült. A képekre kattintva meg is vásárolhatod ezeket a template-ket melyek szabadon felhasználhatók:

Ha sikerül olyan fotót készítened, ami nagyon tetszik és jó minőségű is, akkor érdemes a lehető legnagyobb méretben az oldalra helyezned. Akár az egész oldalt is betöltheti. Néha, ha igazán jó fotót látok valahol, megfordul a fejemben, hogy a „scrappeléssel” elveszítené a varázsát.Ha csak egy informatív, rövid felirat kerül azzal viszont nincs vesztenivalóm.

Megteheted, hogy olyan egyszerűen, akár egy könyvben, mindenféle díszítés nélkül egy nagy fotót használsz és alatta egyszínű alapon adsz helyet a szövegnek. Akár oldalt, akár alul. Alkalmazhatod az aranymetszést vagy harmadolást az arányhoz. Pld kétharmad rész képnek, egyharmad a szövegnek. Saját fogalmazás helyett pedig lehet idézetet is írni:

Egyszerűség – lehetőség. További tippek: