kerdes

Egy új menüpontot készülök nyitni a weboldalamon, ugyanis  fontos rész hiányzik: egy hely a kérdéseknek és válaszoknak, egy hely ahol kérdezhetsz tőlem a digitális scrapbookról és az itt található online tanfolyamokról.

Ehhez, bemelegítésként írom ezt a blogbejegyzést.

Kezdjük az alapoknál! 🙂

K: Mi az a digitális scrapbook?
V: A scrapbook saját életünk története képekkel elmesélve.Egy kellemes tevékenység, hobbi, mely által kreatív módon megőrizheted emlékeidet az utókornak, megajándékozhatod szeretteidet, kifejezheted önmagadat. Meg persze életforma is, mert ha rabul ejt, egész máshogy fogod látni a dolgokat, mint előtte. 🙂 Külsőleg egy kollázs vagy montázs, mely a fotók mellett más elemeket (mint az írás, háttér, dekoráció) is tartalmaz. Míg a hagyományos scrapbookban igazi, kézzel fogható anyagokat használunk, addig a digitálisban valamilyen képszerkesztő programot használunk. Kattints ide és tudj meg még többet ebből az online lapozható magazinból.

K: Mi az a freebie?
V: Ingyenesen letölthető anyagokat jelent. Digitális scrapbook esetén ezek különféle kiegészítők (hátterek, díszek, sablonok ill. ezekből összeállított készletek). Nálam sokat találsz az ilyen ajándékokból. Ezen a lapon gyűjtöm őket! Zip kiterjesztéssel tömörített mappákban vannak, a kicsomagoláshoz szükséged van egy csomagolóprogramra, mint a Winrar.

K: Mi kell a digitális scrapbookhoz illetve ahhoz, hogy megtanuljam?
V: Elsősorban lelkesedés, motiváció. Egy kis szépérzék, ízlés. Számítógép (fontos az is,hogy szeresd használni). Képszerkesztő program. Telefon vagy fényképezőgép. Röviden ennyi. Hosszan pedig itt fejtem ki!

K: Milyen képszerkesztő programot használjak?
V: Az előző pontban linkeltem egy blogbejegyzést, ahol részletesebben kifejtem, többféle lehetőség van. Az általam indított online tanfolyamokon a GIMP használatát mutatom be, mely egy ingyenes és nagy tudású képszerkesztő program.

K: Milyen számítógép, operációs rendszer szükséges a digitális scrapbookhoz tanfolyamokhoz, a GIMP-hez?
V:  Bármilyen,viszonylag új gép és legalább 2GB RAM kell a GIMP működéséhez. Windows 7, 8 vagy 10 operációs rendszer. Javaslom, hogy mielőtt a tanfolyamra jelentkezel, töltsd le és próbáld ki a programot.  Linux-ra és Macintosh-ra is léteznek speciális változatok, de mivel ezek kezelőfelülete eltér a Windows-tól, a tanfolyamok pedig Windows alatt mennek, így ez kezdőként lehet, hogy problémát okozna.

K: Milyen fényképezőgép szükséges?
V: Bármi, amivel digitális képeket tudsz lőni elfogadható minőségben. Kezdetnek elég egy kis kompakt gép vagy okostelefon, ami biztosan van már 🙂 Később lehet, hogy nagyobb igényeid lesznek és a fotózás iránt is komolyabban érdeklődsz majd, de ez teljesen egyéni. Szerintem remek oldalak készíthetők átlagos fotókból is: ha csak arra van lehetőséged, ne szegje kedved. (Én már egy éve szinte csak mobillal fotózok és még nem adtam fel az emlékeim megörökítését)  A tanfolyamokon nem fotózást tanulunk, hanem képszerkesztést. Sőt ha nem sikerült elég jól a fotó (túl sötét vagy világos) a képszerkesztő programmal korrigálhatunk is rajta.

K: Milyen szkenner kell hozzá?
V: Szkennerre, más néven képolvasóra akkor lehet szükség, ha a Régi Idők tanfolyam elvégzése után saját papíralapú emlékeidet szeretnéd digitalizálni. Magához a tanuláshoz nem szükséges, mert küldök Neked régi fotókat (digitalizálva) a gyakorláshoz. Hogy utána milyen szkennert vegyél? A lényeg az hogy síkágyas legyen és fotó digitalizálásra alkalmas. Óriási a választék és az árak is igen széles skálán mozognak: húszezertől több százezerig. Mivel itt most nem nagyüzemben szkennelő, profi fotóstúdióról van szó, hanem egy hobbiról, amikor saját magunknak alkotunk saját képeinkből, így erre is igaz az, ami a fényképezőgépre: nem szükséges nagy beruházás, a húszezer forintos készülék is megfelelő lehet. Ha még vásárlás előtt állsz (akár fényképező, akár szkenner de bármi más), ajánlom az Árukereső oldalán való tájékozódást, ahol részletes termékleírások mellett boltajánlókat és véleményeket is olvashatsz, így lehetőségeidhez mérten ki tudod választani a legjobbat. Nekem EPSON Perfection V200 Photo nevű masinám van jó néhány éve és elég jól működik, öreg, de nem panaszkodott még 🙂

Nos, mára ennyi, még folytatni fogom! Ha pedig kérdésed van, tedd fel bátran, segíts nekem megszerkeszteni az új menüpontot! 🙂