Avagy betekintés a legújabb online tanfolyam mögé.

A Régi Idők témájú készlet és tanfolyam ötlete már igen régi. Hogy miért éppen ezt választottam?

A legelső fotókönyv, amit készítettem: a régi időkkel kezdődik. 2007 karácsonyára volt ajándék.  Családunk történetét foglalja össze képekben és az első részéhez sok régi papírfotót kellett digitalizálnom. Közel áll hozzám ez a téma és lehet hogy ez valami rejtélyes módon érződik is, mert leginkább ilyen jellegű könyvek készítésével szoktak megbízni. Most is éppen egy ilyenen dolgozom, ez a könyv 70. születésnapra lesz egy szép ajándék.

Így kezdődik a mi családunk könyve, ahol a fotókon kívül még Dédnagyapám rajzait is felhasználtam. Sajnos őróla nincs fotóm, csak a színes csoportképen szerepel:

wregidok

Tavasz elején úgy éreztem, hogy elérkezett az idő, hogy az évek alatt megszerzett tapasztalataimat megosszam, ezért elkezdtem azt a tanfolyamot tervezni, amit végül Régi Időknek neveztem el.

Először a készletre koncentráltam. Inspirációt és anyagot gyűjtöttem. Ilyenkor teljesen, napi 24 órában a feladatra koncentrálok, állandóan vintage, kopott felületeket keresgélek, régi emléktárgyakat fotózok, szkennelek, de sokszor még erről is álmodom. Több hétig tartott a készlet megalkotása, igyekeztem minél több lehetőségre gondolni és persze ki is próbáltam, leteszteltem a minőségét, használhatóságát. Realisztikus hatásokra törekedtem, remélem hogy jól látszik az eredmény. Az egyes elemek árnyékkal és árnyék nélkül is szerepelnek a készletben, a mellékletben pedig megadtam az árnyékok jellemzőit, hogy más készletekkel is összehangolható legyen.

close2

A következő a tanfolyam megtervezése volt. Mindenek előtt egy vázlatot szoktam készíteni arról milyen témák legyenek, hány leckéből álljon. Az eddigi tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy az a legjobb ha két hónapnál rövidebb ideig tart és nem túl intenzív a tempó. A visszajelzések ugyanezt igazolták, amit magamon is megfigyeltem. Ezért döntöttem végül a heti három alkalomnál, ami 5 hétig fog tartani.

Elsőként az írásbeli anyagot készítem mindig. Szövegszerkesztővel írom a szöveget, a képernyő fotókat az Easy Capture képlopóval fotózom. Ha egy adag elkészül, utána kiadványszerkesztő programmal formázom a szöveget a képekkel, így születnek a nyomtatható PDF-ek.

Ezután következik a videók elkészítése. Tudom, fordítva működök, mert mások sokkal inkább videókat készítenek, mert az kevesebb időt vesz igénybe én viszont jobban szeretek írni mint beszélni, ezért inkább az írásos anyagra támaszkodom videózás közben és nem fordítva 🙂

Amikor mindennel kész vagyok, akkor következik a dvd összeállítása. Ide kerülnek a készletek, segédanyagok, videók, nyomtathatók, leírások, mellékletek és tájékoztatók. A tanfolyamot (azaz a videókat és a leírásokat) egy menüvel lehet vezérelni. A menü HTML-ben készül, ami ugyanaz a leíró nyelv amit a weboldalakhoz is használnak.

A dvd-hez persze illik egy saját dizájnolású borító is. Ezeket is otthon készítem el. Az alábbi kis kupacnak már van gazdája, ezen a héten fogom postázni:

wtanfolyam cd

A webdizájn is harmonizál a dvd borítóval, és persze a választott témával. Ide töltöttem fel az összes leckét, amelyek időzítve fognak megjelenni június 23-tól kezdődően.

weboldal2

Ez pedig itt az én munkahelyem. Az asztalon van egy saját készítésű tervező füzet, ahová mindig beírom mikor mi került a blogba, facebookra stb, milyen részfeladatokat kell a héten elvégeznem. A képernyőn pedig az elkészült weboldal látható:

 

munka közben

A tanfolyamra pedig már lehet jelentkezni, kedvezményes áron június 23-ig. Kattints ide!