w_h3

Ha először jársz itt akkor először is néhány gondolat a scrapbookról:

Ezek olyan összeállítások (oldalak, albumok), amelyek leghangsúlyosabb része  a fotó és ezt különféle díszítő elemekkel, papírokkal, hátterekkel, címmel, saját szöveggel vagy idézettel egészítjük ki. Egyedi, személyes naplóról van tehát szó, amelynek célja éppúgy lehet az emlékek teljes értékű megőrzése, szeretetünk kimutatása mint a művészi önkifejezés.

Míg a hagyományos scrapbooknál kizárólag kézzel fogható anyagokat használunk, addig a digitális scrapbook esetében az egész folyamat számítógéppel, képszerkesztő program segítségével történik.

Előfordul azonban, hogy mindkét technikát vonzónak találjuk. Itt jön képbe a hibrid scrapbook. A két technika ötvözésével lehetőségeink tovább gazdagodnak, a két módszer remekül kiegészíti egymást!

Hibrid scrapbookról beszélhetünk a következő esetekben:

  • A fotót digitális technikával korrigáljuk, hangulatnak megfelelően átalakítjuk, keretezzük, majd nyomtatás után hagyományos scrapbook oldalon elhelyezzük:
  • A fotót felirattal látjuk el és nyomtatást követően hagyományos oldalra ragasztjuk
  • Nem a fotót,hanem magát az oldal alapot látjuk el felirattal. Én például nem vagyok megelégedve a kézírásommal, ezért szívesebben látom viszont a nyomtatott szöveget.
  • Nem az oldal alapját, hanem egy digitális kommentcímkét feliratozunk és azt használjuk.
  • Az oldal alapot nemcsak felirattal, hanem különféle bélyegzőkkel, mintázatokkal is elláthatjuk. Nagyon jól jön, ha nincs megfelelő méretű és mintájú bélyegzőnk otthon és ráadásul bármilyen színben megoldható, hogy a fotó színével a tökéletesen harmonizáljon.
  • Digitális scrapbook készletek kiegészítőit is kinyomtathatjuk megfelelő súlyú és minőségű papírra, s ezeket kivágva felhasználhatjuk hagyományos scrapbook oldalon.
  • Nemcsak papírra, hanem vászonra is lehet nyomtatni.
  • Vagy mágnespapírra és készíthetünk variálható scrapbook oldalt. Minden elemet külön nyomtatva és kivágva helyezünk a hűtőszekrényre. A gyerekek biztosan szeretni fogják!
  • Egyszerű digitálisan megtervezett oldalunkat, nyomtatás után további hagyományos elemekkel egészítjük ki
  • Kész, digitális scrapbook oldalakat is kinyomtathatunk, előhívathatunk, majd saját kezűleg összefűzhetjük albummá, melynek dekorálásához hagyományos kiegészítőket használunk

Szerintem még lehetne sorolni.

Ha készítettél már ilyesmit, tehát ha már ötvözted a digitális és hagyományos technikát nagyon örülnék, ha egy megjegyzésben leírnád. Megadhatod a kép linkjét is! 🙂

Ha még nem, de érdekel és szeretnél egy bevezetést az alapokba, valamint szívesen készítenél velem egy digitális tervezésre épülő de kézzel fogható albumot, akkor feltétlenül gyere vissza holnap és mindent elárulok.

Ugye ismerős a fenti kép? Tegnap még így nézett ki:

fb_promo4