lamp-976275_640

Itt az blogban sokféle színpalettát osztottam már meg. Ezeket legtöbbször a természetről, tárgyakról készített fotók alapján állítom össze teljesen véletlenszerűen. Addig válogatom a mintákat, míg összhangban nem érzem őket.

Van egy tudatos és tudományosabb módja is a színek párosításának, amivel érdemes megismerkedni.

Ennek alapja a színkör, mely 12 szeletből áll. A színkör területén különféle helyekről válogatjuk össze a paletta színeit, megadott szabályok alapján. Ezek a színharmóniák, vagy színhangzatok, melyeknek neve is van.

k13

Az egyik legegyszerűbb és „legbiztonságosabb” színösszeállítás neve monokróm, vagy monokromatikus. Válassz egy szeletet a fenti színtortából és azon belül válogass különféle tónusokat! A monokróm színharmónia tehát egyetlen szín különféle árnyalatainak kombinációját jelenti.

Valamennyi vizuális szakmai és művészeti területen találkozhatunk vele, úgy mint festészet, grafika, webdesign, kiadványszerkesztés, fotográfia, divat és lakberendezés.

Ez két utóbbi területen (divat, lakberendezés), az igazsághoz hozzátartozik, hogy monokróm színpaletta megteremtése csak akkor lehetséges, ha a ruhatervező, bútorgyártó már eleve így dolgozik, hiszen csak úgy szemre elég nehéz lenne ugyanazt a színsémát beazonosítani, kivéve persze ha fekete-fehérről van szó, amit viszont már akromatikus színhangzatnak nevezünk. Lakberendezésnél, öltözködésnél, ha színeket szeretnénk inkább az analóg összeállítással érhető el nagyon hasonló összhang, amikor a színkör szomszédos szeleteinek színei közül válogatunk.

Természetesen, az előző területek mellett scrapbook oldalakon és készletekben is szoktunk monokróm összeállításokat létrehozni és használni.

wregifotoskihivasra

Ennél az oldalnál az összes elem – a fotó is beleértve – ugyanannak a színnek különféle tónusaiból épül fel. A fotó eredetileg is szépia árnyalatú amit minimálisan kellett csak változtatni, hogy a régi fotókhoz tervezett tanfolyami készletemmel teljes összhangban legyen.

A színátmenet lehet egészen finom, amikor az egyes színek világossága közt kis különbség van. Ha világos, pasztell árnyalatokat választunk, úgy egy nagyon légies, kifinomult, nyugodt és az egységesség-összetartozás érzetét keltő összeállítást kapunk. Lakberendezésben kis lakásoknál ez igencsak előnyös, jó módszer arra, hogy a teret optikailag megnöveljük, tágassá és harmonikussá tegyük.

Ha nagyobb a kontraszt a színek közt, tehát élesen elkülönülő sötét és világos árnyalatokat választunk úgy a hatás drámai, komoly, elegáns:

Monokróm színösszeállítás esetén a hibalehetőség kizárt (tehát nincs olyan hogy valamelyik szín ne illene a többihez). Ugyanakkor kicsit unalmassá is válhat. Ilyen esetben ha egyetlen apró részletet kiemelünk valamilyen más színnel az összeállítás máris sokkal izgalmasabbá tehető:

wcomfort

Hozzávalók: Anna Aspnes: ArtPlay Palette Floralis Add-OnFreebie, Comfort, Winnie Pearce: Little Light

Webdizájn területén sem ismeretlen. A választott alapszíntől függően ezzel is, akárcsak bármilyen más színharmóniával, különféle hatások érhetők el, az adott vállalkozás által képviselt értékek hangsúlyozhatók, úgy mint energia, fejlődés, megbízhatóság vagy éppen letisztultság. Néhány példát itt találsz rá.

Festészetben is alkalmazzák, sőt az 1960-as évek óta külön irányzatot is képvisel.

Hobbifestők szintén alkalmazzák, itt találsz róla egy útmutatót. Vagy ami szerintem még izgalmasabb, az a kávéfestés kizárólag kávészínekkel, amiről itt van egy remek videó-tutorial.

coffee-386878_1920

 

Pénteken jövök egy témához kapcsolódó ajándékkal, addig is:

Színes napokat kívánok! 🙂