scrapbook

Május első szombatján a scrapbookozást ünnepeljük. A Nemzetközi Scrapbook Napot 1994 óta tartják. (Eredetileg Nemzeti Scrapbook Nap volt az Egyesült Államokban, de később sok más országban is átvették) Ezen a napon a hobbival foglalkozó vállalkozások különféle online és offline rendezvényeket szerveznek.

Az internetnek köszönhetően a távolság már nem akadály, mi is részt vehetünk ilyeneken.

Például a héten a Facebookon ajánlottam ezt az eseményt a Big Picture Classes és Studio Calico szervezésében, amelyre ingyenesen feliratkozhatsz és egy napon át 10 kiváló, ismert scrapbook szakértő fog inspirálni és tanácsokkal ellátni.

Ha csak most találtál ide és nem tudod mi is az a scrapbook, nem teljesen világos, hogy miért beszélünk digitális, hagyományos vagy hibrid technikáról éppen, akkor itt találsz egy összefoglalót róla.

De térjünk vissza a scrapbook ünnepéhez!

Mi szokott lenni ilyen eseményeken?

 • Akciók vásárlási kedvezmények a webáruházakban
 • Játékok, kihívások a fórumokon és galériákban
 • Scrapbook leckék és új cikkek a témában
 • Ingyenesen letölthető scrapbookos kellékek

Ez utóbbival készültem én is, egyébként minden pénteken megjelenik egy-egy kisebb freebie az oldalon, de most kivételesen teljesen kezdők részére és hagyományos scrapbookos segítséget szeretnék nyújtani.

Sokan félnek belekezdeni, mert azt gondolják, hogy ehhez valami különleges tehetség kell.

Tehetség egyáltalán nem kell hozzá, csak motiváció (például, hogy fontosnak érezd az emlékeid rendszerezését és megőrzését). Ha ez a motiváció megvan, akkor a lelkesedés is meglesz, ahhoz, hogy elkezdj új dolgokat tanulni. Akiknek pedig a tehetség is megadatott és/vagy kivételesen szorgalmasak, akár művészi alkotásokat is képesek létrehozni, sokan mások számára készítenek megbízásra albumokat, scrapbook tanfolyamokat tartanak. Nagyon örülök, hogy egyre többen Magyarországon is. De akármilyen minőségben is készíted ezeket az oldalakat, mindenképpen tudnod kell, hogy értéket hozol létre saját magad, a családod, az elkövetkező generáció részére.

Másik téves gondolat, hogy drága eszközök és anyagok szükségesek hozzá. Ha magas szinten szeretnéd űzni akkor akkor ezeket örömmel begyűjtöd, és bőségesen megtérül majd, ha nem is anyagi, de eszmei értékben mindenképp. Azonban a kezdéshez már most mindened megvan, ez biztos!

Mire van szükség a hagyományos scrapbookhoz legelőször?

 • Olló
 • Savmentes papír (például műszaki rajzlap, színes karton, akvarellpapír)
 • Ragasztó (papírragasztó stift, ami nem áztatja el a képet)
 • Fénykép

Ha megtetszik a technika, akkor már érdemes beszerezni speciálisabb eszközöket.

 • Vágás. Nekem például van egy hosszú fémvonalzóm, alátétem, szikém az egyenes vágáshoz és egy kicsi kézimunkaollóm a finomabb vágásokhoz. Aztán vannak különféle formavágók.
 • Ragasztás. Kétoldalas ragasztószalag a fotókhoz, Rayher folyékony a csipkéhez, 3d-s ragasztókockák a kiemelkedő elemekhez, például virágokhoz. Dekupázsragasztó a különféle kevert technikákhoz
 • Festés, bélyegzés. Akrilfesték, vízfesték, pasztellkréta, tinta, ecsetek, szivacsok, bélyegzők
 • Varrás. Cérna, hímzőfonal, tű vagy varrógép
 • Papírok. Hatalmas választék van, szebbnél szebbek, egyszínűek és mintásak, textúrásak és simák, egy vagy mindkét oldalukon nyomtatva.
 • Díszítő elemek. Papírból, textilből, műanyagból, fából, fémből mindenféle méretben és formában…

És még sorolhatnám, de nem teszem, mert ez a poszt inkább arról szól, hogy mindezek nélkül is elkezdheted 🙂

Ha még sosem scrapbookoztál, viszont van színes nyomtató, amit tudsz használni és van egy bármilyen 10×13 cm-es papírképed, akkor máris kipróbálhatod az alábbi hiperegyszerű kelléket, amihez mindössze egy A4-es műszaki rajzlapra és valamilyen papírragasztóra lesz szükséged és a ragasztáson kívül semmiféle technikai tudást nem igényel.

 1. Töltsd le az alábbi pdf képet. Kattints ide!
 2. Tedd a nyomtató hátsó tálcájába a papírt és állítsd be a nyomtatót.
  nyomtatasbeallitas
 3. Nyomtasd ki.
 4. Ragaszd rá a fotót.

Van arra is hely, hogy kézzel ráírd gondolataidat, egy rövid történetet, ami a fotóhoz kapcsolódik bármilyen módon. Ezzel pedig már több lesz, mint egy fénykép díszes keretben. Hozzáadtad saját magadat – saját fotó és saját gondolat.  Az első oldalad ezzel elkészült.

A  már nem kezdő scrapookosok kedvéért megosztom külön csomagban ezt a keretet, hogy digitális oldalakon is használható legyen:

folder

Töltsd le itt!