A régi papírképeket bizony sokszor megviseli az idő és a helytelen tárolás. Foltosak, karcosak, gyűröttek, szakadtak, megfakultak lehetnek.

Ezeket a hibákat régebben csak fotórestaurátorok tudták javítani. Az eredeti képek restaurálásához ma is igen komoly szakértelem szükséges, a restaurátorok leginkább múzeumok számára dolgoznak.

Digitalizált papírképek javításával vagyis retusálásával azonban nagyon sok fotó-stúdióban foglalkoznak. Tehát először beszkennelik a képet, utána képszerkesztő programmal javítják. Ez már járhatóbb út, bárki elviheti javíttatni családi fotóit. Az ára 500-10.000,- Ft között mozoghat attól függően hogy mennyire károsodott az eredeti fénykép.

Ha viszont Te magad értesz képszerkesztő programhoz, akkor nyert ügyed van, ha még szkennerrel is rendelkezel, vagy igénybe tudod venni például a munkahelyeden, akkor pedig semmi akadálya nincs annak, hogy saját kezedbe vedd az ügyet!

A Régi Idők online digitális scrapbook tanfolyam nagy része a fényképek korrekciójáról szól és speciálisan a régi fotóknál előforduló, fent felsorolt problémák orvoslását tanítom meg Neked. Meg fogsz lepődni, mert néhány perc alatt is látványos eredmény érhető el.

Mint például ennél a megfakult színes fotónál:

fotojavitás2

Más esetben viszont akár egy órát is el lehet szöszmötölni egy fotón. A retusálás művelete sok gyakorlást igényel. A tanfolyamon bemutatom, hogy mikor milyen eszközöket érdemes használni és azok hogyan működnek, de a technikára minden egyes új képnél újra és újra Neked kell ráérezned. Aggodalomra viszont semmi ok, egyáltalán nem bonyolult, ha már az elvet érted.

Ennél a fotónál egy szakadás következtében eltűnt egy lényeges részlet a fotóból, pontatlanul illesztették össze, kicsit elcsúszott a két rész, valamint foltok, gyűrődések is vannak az eredeti képen. Az összes hibát el lehet tüntetni. Az alábbi fotón még lehetett volna dolgozni, de már így is nagyon szembetűnő a különbség:

fotojavitás

Ezekhez a javításokhoz az ingyenes GIMP képszerkesztő programot használjuk és a Régi Idők online digitális scrapbook tanfolyam keretében lépésről-lépésre bemutatom a módját és még sok minden mást is.

Karácsonyra meglepheted szeretteidet egy-egy ilyen javított fotómásolattal, de akár egy könyvet is szerkeszthetsz belőlük, mert ahhoz is biztosítom a tudást számodra és olyan kellékeket, amellyel rengeteg időt nyerhetsz! 🙂

Vasárnap éjfélig kedvezményes áron jelentkezhetsz!

Kattints ide!