Ha részt veszel a Régi Idők online digitális scrapbook tanfolyamon akkor a következő trükköket fogod megismerni:

  • Fényképek előkészítése, rendszerezése, digitalizálása – azaz hogyan tanácsos fényképeket szkennelni a régi fotókat és hogyan készítsük elő fényképeinket és történeteinket ha fotókönyvet szeretnénk tervezni.
  • Fotók javítása, színezése – tehát régi, kifakult, elszíneződött, foltos, gyűrött vagy akár elszakadt fotódat újszerű, akár hibátlan állapotba hozhatod
  • Gyorslapok használata – ami a digitális scrapbookozásban a legegyszerűbb művelet. Ha már rutinod van a GIMP kezelésében egy-egy ilyen oldalt akár 5 perc alatt is összeállíthatsz, ami nem egy elhanyagolható szempont ha például ajándékba szeretnél fotókönyvet készíteni és szorít az idő. Ehhez a kellékeket is biztosítom számodra!
  • Egy oldal felépítése – ami maga a digitális scrapbook. Ezt szeretném a mai bejegyzésben egy kicsit jobban kifejteni.

Ha még nem ismered a képszerkesztés alapjait, akkor talán úgy a legegyszerűbb, ha egy hagyományos oldal készítéséhez hasonlítom a műveletet.

Először is van egy üres asztalod: megnyitottad a képszerkesztő programot.

gimp

Az üres asztalon elhelyezel egy üres lapot, például egy fehér akvarellpapírt vagy valamit, ami háttérkartonnak alkalmas: a képszerkesztő programban megnyitsz egy új (üres) képet.

gimp2

Előveszed a fotódat, elhelyezed a papíron, de még nem ragasztod fel: a képszerkesztő programban új rétegként megnyitod a fotódat. Ha megnézed az alábbi képet, középen azt látod, amilyen a jelenlegi oldalad, mintha tényleg egy fehér papíron lenne a fotó. A jobb oldalt található sávban a program azt jelzi, hogy összesen két részből áll az oldalad jelenleg.

gimp3

Írhatsz rá szöveget is – a digitális scrapbook esetében sok ezer betűtípus közül válogathatsz, a tanfolyam keretében pedig olyanokat ajánlok, amelyek kifejezetten ilyen nosztalgia albumokhoz illenek, de találsz néhány ajánlót itt a blogon is. Erre a a műveletre a bal oldalon lévő eszköztárban találsz megfelelő eszközt. Jobb oldalon pedig új rétegként jelenik meg, amit tetszésed szerint módosíthatsz utólag is: átírhatod a szöveget, átméretezheted és színezheted.

gimp4

Vannak scrapbook papírjaid és díszítő elemeid, válogatsz belőlük: ezeket a kiválasztott elemeket is megnyitod és új rétégként a képre helyezed. Az alábbi ábrán egy készletbemutató vagy előnézeti képet látsz: több papírt helyeztem egymásra, mindenféle díszeket: gombokat, csipkéket, virágokat, bélyegeket. Ezekből fogunk néhányat felhasználni az oldalon.

keszletbemutato

Elkezded rendezgetni az elemeket, a papírokat vághatod is: digitális scrapbook esetén a díszeket nemcsak áthelyezni tudod hanem méretezni és színezni is egyetlen gombnyomással, ha bélyegzőt használsz azt is átalakíthatod és elmozdíthatod az eredeti helyéről stb

Ha elnyeri végleges állapotát az alkotásod összeragasztod – a digitális scrapbook második nagy előnye, hogy az eredeti – összeragasztás nélküli – állapotot is megtarthatod, tehát később is lehetőséged van arra, hogy módosíts, esetleg a fotót kicserélve egy új oldalt készíts belőle. Ugyanakkor készíthetsz egy összeragasztott verziót is, amit annyi példányban és olyan méretben hívatsz elő ahogy Neked tetszik!

Ugyanilyen oldalt készíthetsz magadnak is a saját fotóddal. Később pedig, ha lelkesen gyakorolsz és kísérletezel, saját egyedi elrendezéseket is kitalálhatsz! A dvd-n a fentin kívül még jónéhány készletet is találsz, oldalamon pedig rendszeresen jelennek meg más témájú készletek is.

oldal

Szeretnél Te is ilyen összeállításokat készíteni? Várlak szeretettel a Régi Idők online digitális scrapbook tanfolyamon.

Kattints ide!