banner

Tavasszal kezdtem el a legújabb online tanfolyam kialakítását, amelyben arra összpontosítunk, hogyan lehet digitális scrapbook oldalainkon a különféle szövegeket egyedi, hatásos és esztétikus módon megformázni és azt az oldalon belül a képekkel és egyéb elemekkel együtt elrendezni.

Tipográfiának nevezzük a nyomtatott betűkkel való tervezést, a szöveges információ megformálását, szöveg és kép elrendezését.

E tanfolyamon foglalkozunk az elmélettel de annál jóval többet a gyakorlattal. Részletesen szó lesz az egyes betűtípusokról, arról hogy mikor melyiket érdemes használni, milyen típusú fontokat használhatunk együtt. Ha részt vettél már más tanfolyamomon (Régi idők vagy kezdő scrapbook), ebből a témából már többször kaphattál egy kis ízelítőt.

Kiderül az is, hogy a betűkészletek a szövegíráson kívül másra is használhatók és az hogy a feliratok nem csak arra jók, hogy az információt megosszuk és megőrizzük általuk, hanem kiváló dekorációs alkotórészei is egy-egy oldalnak.

A fenti előképen láthatod, hogy sokféle stílust kipróbálunk, ezért ez az új tanfolyam igazán színesre sikerült. Az oldalelrendezések során legtöbb esetben sablonok (template-ek) segítenek majd, de lesznek olyanok is, amit fehér lapról indítunk és a semmiből építünk fel.

Az oldalak elkészítéshez az ingyenes GIMP képszerkesztő programot használjuk, s bár ez nem rendelkezik olyan kifinomult szövegszerkesztési funkciókkal, mint egy kiadványszerkesztő program, de a fenti változatos elrendezések megtervezéséhez mégis kiválóan alkalmazható.

A scrapbook oldalak megjelenésén egy jól megtervezett, formázott szöveg nagyon sokat tud lendíteni. Amellett hogy a szükséges esztétikai szempontokkal, tipográfiai szabályokkal és lehetőségekkel megismerkedsz, a tanfolyam végére a GIMP szövegíró eszközének használatában is jelentős gyakorlatra tehetsz szert, így később már a saját egyedi stílusodat is meg fogod tudni mutatni az általad megformázott szavakkal. Sőt! Scrapbook oldalakon kívül másra is használható az új tudomány. (Erről még lesz szó a héten 🙂 )

Várlak szeretettel! Szeptember 14-én kezdünk!

További részletek és jelentkezés itt! Kattints!