A scrapbook számomra a fotózás és a naplóírás kreatív ötvözését jelenti. Az hogy a kép mellett szöveget is olvashatunk, az emlékeink még teljesebb felidézését és újraélését teszi majd lehetővé a jövőben. A jelenben pedig az örömteli kikapcsolódás és önkifejezés lehetőségét foglalja magában.

Abban, hogy miképpen helyezzük el a hosszabb-rövidebb szövegeket, címkéket, leírásokat vagy épp címfeliratokat az oldalon, számos lehetőség rejlik.

Erről szól a legújabb online digitális scrapbook tanfolyamom is, melyben összesen 9 oldalelrendezést mutatok be többféle stílusban.

Egy kis ízelítő:

w5_lecke_akvarell+papircsik

Ez az oldal finom akvarell hatású. Az alap egy akvarell textúrájú háttér, erre került a színes festékfolt. Az oldal persze digitális, de hasonlít egy kézzel készített hagyományos oldalra. A címfelirat mintha stencilezéssel készült volna, a versidézetet pedig papírcsíkokra helyeztem el.

w11_cimkék fotóhoz

A kávés témához jól illenek a kávéval festett címkéken lévő feliratok. A címnél még a betűket is különválasztottam. Digitális és hagyományos scrapbookban is gyakran találkozunk hasonló szócímkékkel, nagyon hangulatossá teszik az oldalt.

w12_idézet kártyára

Idézet formázásakor kerül középpontba a betűtípusok keverése. Nem mindegy, hogy milyen betűtípust hogyan, milyen méretben színben alkalmazunk a másik mellett. Mielőtt formázni kezdjük a szöveget, keressünk benne néhány hangsúlyos szót. Nálam ez fent az utazás és a kezdődik kifejezés. Ezek lehetnek nagyobbak, feltűnőbbek, a többit rendeljük hozzá. Nem mindegy a betű stílusa, hangulata sem. A fotóhoz kifejezetten kalligrafikus betűtípust kerestem. (Erről már írtam korábban is), ezt ötvöztem egy letisztult szabályos fontkészlettel. A régi kalligráfiában sokszor vonták be aranyfüsttel (fóliával) a címeket, iniciálékat (kezdőbetűket), ezt hívják illuminálásnak. A fenti oldalon digitálisan érjük el ezt a hatást.

w7

Akinek ismerősen cseng a project-life kifejezés, bizonyára nem lesz meglepő a fent látható elrendezés. Hagyományos scrapbook esetén a fotók és feliratozható kommentkártyák téglalap alakú kis zsebekbe helyezhetők, s ezáltal igen gyorsan összeállítható az oldal. Digitális scrapbooknál a template-eknek (sablonoknak) köszönhetően válik egyszerűbbé a folyamat. Itt is lesz egy kis digitális stencilezés a Hello április feliratnál és kipróbáljuk a GIMP szöveg eszközének nagyon sok lehetőségét a hosszabb szöveg formázása során.

w13ujsagcikk

Bár egyszerűnek tűnik, hisz a betűkön és képeken kívül semmi nincs az oldalon (még árnyék sem), képszerkesztő programmal egy ilyen magazin stílusú oldal összeállítása egyáltalán nem az! Ugyanis a képszerkesztő programok (GIMP, Photoshop) nem erre vannak kitalálva. Ennek ellenére miért ne próbálkozhatnánk vele? Hisz a végeredmény igazán profin néz ki. Ha rengeteg a mondanivalód és túlsúlyban van a szöveg a képekkel szemben, ez az ideális formátum, és egy-egy alkalomra megfelel a képszerkesztő program is. Igen precíz méréseket, számításokat, igazításokat igényel ez a munka, de megtanulható, mindent meg fogok mutatni lépésről-lépésre.

A tanfolyamra szeptember 14-ig tudsz jelentkezni! Kattints ide!