Sokféle dologba belekezdtem az idén, ennek egy része, hogy többet fogok alkotni. Mindig van hozzá kedvem és folyamatosan inspirálódom, szóval nálam olyan hogy alkotói válság, hagyományos értelemben soha nincs. Viszont sokszor keletkezik bennem valami blokk amikor a belső szabotőröm azt súgja, hogy “ehhez Te kevés vagy” és  “Ehhez az idő kevés”.

Elhatároztam, hogy átprogramozom magam szép fokozatosan. Az első kifogáshoz (önbizalomhiány) főképp az önmagammal szemben támasztott túlzott elvárásokat kell mérsékelnem. (ezen már dolgozom egy ideje) Mindenkinek végig kell járni a fejlődés útját, ki könnyedebben, ki nehezebben veszi az akadályokat. Soha sem szabad magunkat másokhoz mérni – ami nem zárja ki azt hogy vannak példaképeink, van egy kijelölt cél amely felé igyekszünk – csakis önmagunkhoz. Ami pedig igazán lényeges az nem is a végeredmény, hanem maga a folyamat.

A második – az időhiány –  mindenkinek ismerős. Leginkább azoknál, akik szeretnének sokféle dologgal foglalkozni. De nem reménytelen, mindig lehet valahonnan szerezni, ha kell. Néhány perc is elég ahhoz hogy kitaláljunk valamit és gyorsan felvázoljuk a tervet egy lapra. Aztán ha lesz egy fél óránk (például tévé nézés vagy pletykálkodás helyett) akár el is készülhetünk vele. Tévét nagyon ritkán nézek, a pletykálkodás pedig szerencsére sosem volt rám jellemző, szóval e két dologról való lemondás számomra nem jár semmiféle áldozattal, de még van  néhány időrabló és felesleges szokásom ezeken kívül is, így van még lehetőségem időkibővítésre 🙂

Szóval: Carpe Diem! Ragadd meg a napot! Kezdj bele bátran! 🙂

A fenti oldal tervét egyik este készítettem el digitálisan. A fotó már régóta várt feldolgozásra egy borítékban (Jessica Sprague egyik tanfolyama után készítettem hozzá ezt a különleges keretet. Az oldalalaphoz csak fekete színt használtam. Köröket, bélyegzőket, feliratokat. A seize the day felirat Jopke wordart csomagjából van, amely az Oscraps-ról regisztráció után ingyenesen letölthető. A csomag többi része ismeretében erős a gyanúm, hogy neki is a Holt költők társasága a kedvenc filmje 🙂

Elrendeztem egy A4-es lapra ezeket úgy hogy az A4-es felső részén egy négyzet alakú réteget hoztam létre. Biztos, ami biztos (mert sejtettem hogy a vízfestékkel össze fogom maszatolni a feliratot) az idézetet a négyzeten kívülre is beillesztettem, hogy utólag is fel tudjam ragasztani.

Hogy érthetőbb legyen beillesztem ide, így nézett ki az a lap amit kinyomtattam:

alap

Akvarellpapírra nyomtattam, amit előtte A4-re vágtam. (Az akvarellpapírtömbben valamivel nagyobbak a méretek). A nyomtató hátsó tálcájából indítva gond nélkül rányomta a fekete körvonalakat, mintákat, pacákat. Levágtam az alsó részt, így megkaptam a négyzet alakú oldalalapot, majd kifestettem a köröket a fotó színeivel. A pacákat az ecsetet ütögetve ejtettem rá, ezt még szokni kell a digitális lelkemnek, hogy nem oda esik és nem olyan formában, ahogyan én szeretném, ez az érzés pedig azt üzeni, hogy az ilyen fajta elfoglaltság segít rugalmasabbá és könnyedebbé válnom 🙂 Száradás után tűfilccel átfirkáltam a körvonalakat és mivel tényleg elmosódott az idézet, ezt felragasztottam két részletben az oldalra.

Ilyen lett:

w_seizetheday

Ez is hibrid scrapbook. Azaz a digitális és hagyományos technika ötvözése. A fotót digitálisan színeztem és láttam el kerettel. Az oldal alapot szintén képszerkesztő programmal terveztem. Nyomtatás után lehetőség volt festésre, rajzolásra és ragasztásra, ami a hagyományos scrapbook technika eszköztárába tartozik. A hibrid technika az örömmel végzett tevékenységen kívül másféle előnnyel is jár: igen gazdaságosan kivitelezhető. Minimális alapanyagból el lehet készíteni egy ilyen oldalt. Csak egy fehér lap kell hozzá, festék és tűfilc. A tintapatronból sem fogyott sok.

A héten ezzel a témával foglalkozom a facebook oldalon. A fenti oldalt a keddi bejegyzésem inspirálta. (A képre kattintva a teljes scrapbook oldalt meg tudod nézni és a forráshoz is eljuthatsz, ahol van még hasonló)

fb-hibrid

A hibrid scrapbook tanfolyamomra (ahol elsősorban a digitális előkészítéssel ismerkedhetsz meg) itt tudsz jelentkezni!