Még egy harmadik kihívásra sikerült beneveznem a Scrapbook napokon. Ez pedig Betsie Speed Scrap kihívása volt. A Speed Scrap gyors scrapbookozást jelent. Külföldi oldalakon már bevett szokás, amikor meghatározott idő alatt, megadott instrukcók alapján kell oldalt készíteni.  Még soha nem vettem ilyenben részt, ezért aztán vasárnap éjjel -alvás helyett – pótoltam az elmaradásomat. Érdemes volt!

Az ilyen kihívások számunkra – akik már kreatív csapattagok – is mindig hoznak új tapasztalatokat és fejlődési lehetőséget. Nekem személy szerint a tempóval és határozottsággal vannak nehézségeim.

Mint dizájner elég sok kiegészítőt szoktam készíteni, amit megpróbálok meg is mutatni az oldalaimon. Ez általában azt jelenti, hogy először mindenfélével megpakolom, elrendezgetem, aztán ugyanannyi idő alatt le is szedem róla.

Szerintem a pakolászáshoz érzék kell, nekem pedig nincs, ezért maradok végül mindig a minimál jellegű oldalaknál. Átmenetileg további gátakat is építek magamnak azzal, most hogy kiadványszerkesztést tanulok,  ahol vannak többé-kevésbé szigorú elrendezési szabályok, de a díszítések és betűtípusok túlzott halmozása semmiképp nem engedélyezett (a kezdőknek). Ami persze nem jelenti azt, hogy ezt a scrapbookingnál is be kellene tartani, mert az egy szabad alkotási folyamat, ha éppen a tobzódással szeretnénk kifejezni valamit (pld a sok virág és kacskaringó érzelmi többletet ad egy képhez), akkor tegyük meg nyugodtan. Végül úgyis az összhatás alapján döntjük el, hogy az alkotásunk esztétikus vagy sem. Ez utóbbi ösztönös illetve ízlésvilág kérdése, amit meghatároz a neveltetésünk, a kultúra, amiben felnőttünk, illetve a bennünket eddig ért egyéb hatások is.

Ebben a feladatban sok kiegészítőt kellett elrendezni, viszont nem volt már idő hogy túl sokáig nézegessem és leszedjek róla mindent! 🙂

A tanulság ez alkalommal az volt számomra, hogy ne bonyolítsam túl a dolgokat és fogadjam el önmagam. Ha az egyszerű az én stílusom, akkor az ellen nem kellene küzdenem. Hogy elfogadjam azt hogy nem kell tökéletesnek lennem. Így sok időt lehet megspórolni.

Ha csak egy órám van szabadon, akkor elkészülök azalatt, de ha az egész délelőtt szabad, akkor bizony érdekesmód végig ugyanazzal foglalatoskodom, amit máskor egy óra alatt elvégzek. Továbbá rengeteg  időt és energiát felemészt az, amikor mások szeretnénk lenni, mint akik vagyunk.

A jó időbeosztás titka: tervezés és fókuszálás. A scrapbooknál pedig nem is muszáj a  nulláról indulni, mert használhatjuk mások készleteit és elrendezésterveit és technikáit is – ezt jelenti a tervezés (persze ha közzétesszük, ne felejtsünk el hivatkozni a forrásra). A fókuszálás pedig az, hogy ne álmodozzunk közben és ne nézelődjünk mindenfelé, ha már eldöntöttük egy ötlet megvalósítását akkor koncentráljuk csakis arra.

Az oldal hozzávalói:

Shabby Spring
Sunshine
Live life

És mára van egy kérdésem is Neked, aki már hosszabb-rövidebb ideje scrapbookozol?

Mennyi idő alatt készülsz el egy oldallal?

A választ egy kattintással megadhatod az alábbi alkalmazásban:

[poll id=”3″]